'Sange fra Skarnbøtten' af Bent Haller
En stærk og anbefalelsesværdig læseoplevelse om venskaber
Af Ole Dissing
Hvad handler bogen om?
Bent Hallers ’Sange fra Skarnbøtten’ er først og fremmest en fortælling om venskab. Vi følger de to drenge Jørgen og Poul, der vokser op i 1960'ernes og 1970'ernes Danmark. De to venner har brug for hinanden og bruger hinanden og deres forskelligheder – den ene udadvendt, den anden mere tilbageholdende – bliver både en styrke og en udfordring. Deres venskab bliver sat på prøve, og vi følger deres rejse gennem et samfund, der er præget af sociale og økonomiske skel.
Bogen er et tidsbillede, der samtidig beskriver, hvordan det føles ikke at passe ind i sin familie, sin klasse eller i samfundet i det hele taget.
Hvorfor skal man læse bogen?
Er du til historiske fortællinger om barndommens land, er denne bog et must-read. Sproget flyder let og fanger et drama, der er genkendeligt og giver stof til eftertanke.
Bogen tilbyder både humor og alvor, men stemningen skifter undervejs. Så alt imens man hygger sig, sniger et ubehag sig langsomt ind i historien, hvor den ene dreng kæmper for at "flyde ovenpå", mens den anden synker ned i samfundets dyb.
Hvilke andre bøger minder bogen om?
Med temaer som venskab og sociale klasser minder ’Sange fra Skarnbøtten’ om mange af Bent Hallers andre bøger, bl.a. ’Rakkerpakhuset’ og ’Sinkeklassen’. Men også Bjarne Reuters ’Når snerlen blomstrer’ og Lars Saaby Christensens Beatles-trilogi, hvor barndommens uskyld møder samfundets realiteter, er gode bud på noget, der ligner. Hallers evne til at balancere det personlige drama med de sociale konflikter gør bogen både rørende og relevant.